Hoe vier jij de lente? Deze culturen vieren het zo.

Vandaag start de zomertijd, het is weer langer licht, we zijn meer buiten en alles bloeit en groeit weer volop. Dit wordt in meerdere culturen gevierd, op verschillende manieren.


Het is vandaag Pesach, Palmpasen, Lailat-ul-Baraat,

Holika Dahan en Madin Poya.


Pesach:

Een Joods Paasfeest ook wel het feest van de ongezuurde broden genoemd. Om dit feest te kunnen vieren wordt het hele huis grondig schoongemaakt. Met Pesach worden alleen levensmiddelen zonder gist gegeten worden. Het Hebreeuwse woord voor ongezuurd brood is Matsa.


Palmpasen:

In het Chirstendom is het Palmpasen.

De palmpaasstokken zien er per gebied weer anders uit, maar hebben bijna altijd een haantje van brood, groene takjes, gekleurde eieren en slingers. De intocht van Jezus in Jeruzalem wordt herdacht.


Lailat-ul-Baraat:

Ook wel de Nacht van de Lotsbezegeling. Eigenlijk begon dit gisteravond al bij zonsondergang. Het is een nacht van gebed, meditatie, vergeving van zonden en bepaling van het lot. Deze gebeurtenis wordt ook wel 'nacht van de vergeving' genoemd; er wordt aan Allah gevraagd de gestorven hun zonden te vergeven. Ook wordt er gebeden ter voorbereiding op de Ramadan, die over 2 weken begint.


Holika dahan:

Dit is de laatste dag van de Hindoekalender van de maand Phalguna. Morgen begint Holi. Vandaag verbrandt men de geplante Holika, een plant die het kwade van de winter symboliseert. Morgen meer over Holi.


Madin Poya:

Dit is de dag dat Boeddha een bezoek gaf aan zijn geboortestad Kapilavastu in India. De dag wordt ook wel Poya Day genoemd wat "vastendag" betekent. Dit feest wordt voornamelijk in Sri Lanka gevierd. Een boeddhistische feestdag tijdens volle maan.


Hoe vier jij de lente?