Maak cultuur bespreekbaar

Welke feestdagen zijn voor jou van belang? Wat zijn de belangrijkste normen en waarden in jouw cultuur?


Deze vragen zijn belangrijk om te bespreken met jouw collega's, team of buurt. Cultuur is namelijk voor iedereen anders en omvat vele aspecten. Veel om te ontdekken en van elkaar te leren! Maar ook veel om elkaar niet te begrijpen of zelfs grote cultuurverschillen te ervaren.


Maak cultuur bespreekbaar en wees nieuwsgierig naar elkaar.


Vaak besteden bedrijven veel tijd aan interne cultuur. "Waar staan we voor en wie zijn wij voor de klant!" Belangrijk om te weten als team. Maar elk individu in een team heeft ook zo zijn eigen cultuur.


Een paar tips:

• Welke feest/herdenkingsdagen zijn belangrijk voor elk individu in het team?


• Is het bekend voor elkaar hoe jullie omgaan met bijzondere momenten zoals een verjaardag, een bruiloft, een geboorte of het overlijden van een dierbare?


• Organiseer maandelijks een "kijkje in mijn keuken" en laat het team om de beurt iets vertellen over religie, tradities, rituelen of gewoonten. Dit kan heel klein zijn zoals: "Ik wandel elke morgen 1 uur voordat ik aan het werk ga." Of "Het gebed is voor mij een rustmoment en geeft verbinding met elkaar." Op deze manier leer je meer over elkaar en krijg je gegarandeerd een hechter en beter samenwerkend team.


• Een van de belangrijkste cultuurverschillen zit hem vaak in de manier van communicatie. Direct, indirect, kort van stof of juist langdradig. Hier gaat het vaak mis op de werkvloer en ontstaan irritaties of onnodige misvattingen. Maak inzichtelijk hoe jij graag communiceert. Door dit alleen al te weten van elkaar ontstaat er meer begrip.


Hoe maak jij cultuur bespreekbaar op de werkvloer?


Meer weten over cultuur(verschillen) workshops die wij organiseren?

Neem contact op.


#Cultuur #Cultuurverschillen #Werkvloer #Samenwerken #Leervanelkaar